zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Магнитен импулс лекува главоболието



Новият апарат атакува успешно дори мигрените.

15 ноември 2006, здраве.bg

Милиони хора, които страдат от често главоболие, вече ще могат да победят болката с помощта на портативно устройство, закрепващо се на тила, което дава кратък магнитен импулс и значително подобрява здравословното състояние.
Установено е, че този импулс предизвиква електрически ток в невроните на мозъка, който не позволява на първия “електрически щурм” на главоболието да се развие в мащабна мигрена.
Група американски учени от медицинския център на Университета в Охайо (Ohio University) са провели изследвания, при които пациентите са били лекувани с апарата Transcranial Magnetic Stimulation (TSM - транскраниална магнитна стимулация). Специалистите съобщават, че два дни след продецурите, лекуваните пациенти или не са изпитвали болка, или тя е била поносима. След лечението повече от 80% от тях не са изпитвали главоболие при въздействието на шум и 64% - при въздействието на ярка светлина.
Уредът, изработен от калифорнийската компания Neuralieve, е насочен към прекъсването на аурата - първия стадий на мигрената, през който започва електрическата активност в мозъка, водеща до главоболие.
Страдащите от мигрена преживяват средно 13 пристъпи в годината, като един пристъп може да продължи от 4 до 72 часа. Страдащите от сериозни мигрени често се оплакват, че виждат звездички, зигзаг или преживяват загуба на зрението, слабост, звънене в ушите или частично замъгляване на съзнанието. Всички тези симптоми са последвани от интензивно пулсиращо главоболие, гадене и повръщане.
Новият апарат се включва с копче и насочва силен разряд на тока по метална спирала, създавайки силно магнитно поле за 1 милисекунда. Ако апаратът се постави върху главата на пациента, магнитният ток създава електрически ток в невроните, който блокира възникването на пулсиращо главоболие.
Специалистите твърдят, че след лечението с новия апарат, при пациентите значително намалява гаденето и чувствителността...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
 
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.