brain@kortex-bg.com • за записване 02/9534113/15; 0884256533; 0887/912902

Медицински център "Кортекс", гр. София, yл. "Здраве" № 21

АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЛАВОБОЛИЕТО

АЛТЕРНАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ГЛАВОБОЛИЕТО

Главоболието е едно от най-често срещаните неврологични оплаквания.То може да има различни причини, да се прояви при различни обстоятелства, често да бъде дори необяснимо. Във всички случаи е редно да се потърси специализирана неврологична помощ, за да се диагностицира и лекува това страдание.
При свръхнапрежение в областта на скалпа се отделят лактат, серотонин, брадиктин и простагландини, които понижават прага на усещането на болка. Това води до главоболие, често срещано при съвременните хора, подложени на постоянен стрес по най-различни причини.

 

Съвременната неврология дава възможност на специалистите чрез редица модерни и напълно безвредни компютърни изследвания:
- ДОПЛЕРОВА СОНОГРАФИЯ;
- ЕЛЕКТРОЕНЦЕФАЛОГРАФИЯ;
- ЦВЕТНА МОЗЪЧНА КАРТОГРАФИЯ и др.

да установят много точно причините за главоболието и да предприемат съответните лечебни действия със средствата на класическата медицина – лекарствената терапия.

 

Свой съществен дял в лечението на главоболието има и алтернативната медицина:

 

- ФИЗИОТЕРАПИЯТА може да бъде изключително ефективна при проблеми, свързани с увреждания на трапецовидния мускул в областта на гръбнака, които причиняват главоболие;
Новите изследвания сочат, че хората, които страдат от хронично главоболие вследствие от пренапрежение, са обострили чувствителността на централната си нервна система и част от мускулатурата в областта на главата, като по този начин са ги направили по-податливи на болката.



В своето многообразие физиотерапията включва още :
- редица техники за здравно ограмотяване;
- изотонични упражнения за изпълнение у дома;
- масажи и самомасажи;
- зонова терапия – масажи на рефлекторните точки;
-голямо разнообразие от апаратни техники с мощно лечебно действие и др.

 

- ЛАЗЕРТЕРАПИЯТА – респективно – ЛАЗЕРПУНКТУРАТА могат успешно да лекуват увреждането на темпоро-мандибуларната става – една пренебрегвана, но често срещана причина за главоболието;

 

- ФИТОТЕРАПИЯТА е значима част от лечебните методики за преодоляване на главоболието. Тя предлага полезни за организма природни продукти на билкова основа – билкови чайове, хранителни добавки на растителна основа, поливитамини, извлечени от лечебни растения и др.

 

В много случаи синтетичните медикаменти имат краткотрайно действие и често водят до странични ефекти или привикване. Болкоуспокояващите и антидепресантите не лекуват причината за оплакванията, а само копират болката , получава се хронифициране на процеса и се стига до сериозни неврологични и психични заболявания.

 

На фона на казаното до тук разумното и интелигентно действие на пациента при поява на главоболие е да потърси навреме компетентната помощ на специалиста-невролог за бързото, прецизно и професионално диагностициране на болката, причините за нея и специфичните методи за най-ефективното й лечение.